ADR: Europese regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg
ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) is een internationale overeenkomst die regels vaststelt voor het transport van gevaarlijke stoffen over de weg. Het doel is om de veiligheid te waarborgen en risico’s voor mens en milieu te beperken. Dit verdrag, opgesteld door de VN in 1957.
Hoe werkt ADR?
ADR bepaalt hoe gevaarlijke stoffen worden ingedeeld, verpakt, geëtiketteerd en vervoerd. Stoffen zijn ingedeeld in negen klassen, waaronder explosieve stoffen, brandbare vloeistoffen en giftige gassen. Elk transport moet voldoen aan strikte veiligheidsnormen en de juiste documentatie bevatten.
Toepassing en naleving ADR
Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, moeten voldoen aan ADR-regels. Dit betekent dat voertuigen en chauffeurs gecertificeerd moeten zijn en dat verpakkingen en etiketten aan de voorschriften moeten voldoen. Overheidsinstanties voeren controles uit en bij overtredingen kunnen boetes worden opgelegd.
Naast deze basisvoorschriften zijn er ook specifieke eisen voor de opslag en behandeling van gevaarlijke stoffen tijdens het laden en lossen. Bedrijven moeten maatregelen treffen om lekkages of chemische reacties te voorkomen, zoals het gebruik van geschikte opslagruimtes en noodprocedures bij calamiteiten.
ADR-regelgeving is cruciaal voor een veilige logistiek van gevaarlijke stoffen. Wilt u meer weten over ADR of hoe VPD u kunt ondersteunen? Neem gerust contact met ons op.
Lees hier meer over hoe wij omgaan met veiligheid, gezondheid en welzijn.