Logistiek & het milieu

Uitbreiding elektrische vloot

In 2023 namen we onze eerste 100% elektrische vrachtwagens in gebruik en in de loop van dit jaar komen er nog vier bij. Bovendien rijden er al een dertigtal elektrische bestelwagens rond, wat maakt dat één derde van onze leveringen vandaag elektrisch gebeurt.  


En dat heeft verschillende voordelen: 

  • Elektrische voertuigen stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit tijdens het rijden, waardoor ze bijdragen aan vermindering van luchtvervuiling en broeikasgasemissies
  • Elektrische voertuigen zijn stiller dan voertuigen met verbrandingsmotoren, wat resulteert in een comfortabelere rijervaring voor de chauffeurs, en minder geluidsoverlast, belangrijk in stedelijke gebieden. 
  • Omdat onze voertuigen maximaal worden opgeladen met elektriciteit van de zonnepanelen op onze groene hub, zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Vooraleer we overgaan tot aankoop, worden de voertuigen uitgebreid getest op het vlak van laadvermogen, bereik en service na verkoop. 

 

Emissieloze leveringen

Kilometers beperken en ecologisch rijden

Naast de ombouw van onze vloot leveren we ook heel wat inspanningen om het aantal kilometers te beperken en ecologisch te rijden. Dat vertrekt van een efficiënte planningstool die routes voorstelt op basis van de kortst mogelijke afstand, vanuit onze verschillende hubs. Dat strategisch netwerk zorgt ervoor dat we de last mile zo dicht mogelijk bij de eindklant kunnen aanvangen. 

Ook het rijgedrag van onze chauffeurs speelt een rol. Ze worden door DrivOlution - onze externe parter gespecialiseerd in zuinig en veilig rijden - gecoacht op rijstijl en verbruik. 

 

Duurzame stadslogistiek

Lean and Green: 27 % minder CO2-uitstoot

We mogen trots het prestigieuze Lean and Green Europe-label dragen. Dat non-profitprogramma stimuleert en ondersteunt bedrijven om de CO2-uitstoot van hun transport- en logistieke activiteiten drastisch te beperken.

Enkele jaren geleden al startten we ons ambitieuze actieplan om onze CO2-uitstoot met maar liefst 27 % te verminderen in 5 jaar tijd. Na een doorgedreven evaluatie en audit kregen we het label als erkenning dat we goed op weg zijn om onze doelstelling te halen tegen 2025. 

 

 

Green Deal duurzame stedelijke logistiek

Green Energy Hub

Ons hoofdkantoor in Zellik werd in 2023 omgevormd tot Green Energy Hub. Daarvoor sloegen we de handen in elkaar met WDP, onze logistieke partner. 

Zo ligt er nu voor 12.000 m² aan zonnepanelen op ons dak, goed voor een piekvermogen van 1,5 megawatt. Een deel van deze natuurlijk opgewekte energie slaan we op in onze eigen batterij met een capaciteit van 800 kilowatt. Deze staat op haar beurt dan weer in verbinding met 30 laadpalen waarmee we onze elektrische voertuigen kunnen opladen. Een deel van ons terrein is trouwens permanent opengesteld als publiek laadpunt waar iedereen terechtkan om zijn of haar auto op te laden. 

Door deze investeringen is ons hoofdkantoor zo goed als zelfvoorzienend. Daarom willen we ook onze andere gebouwen omvormen tot groene hub. Zo kunnen we het energieverbruik van de kantoorgebouwen en opslagplaatsen doen dalen én onze vloot elektrificeren.  

 

Video Green Energy Hub

Overtuigd of wens je een offerte op maat?

First in last mile delivery Contact