Het vermijden van onnodige kilometers dankzij een groeiend netwerk aan hubs

Een van de grootste uitdagingen in last mile delivery zijn onder andere de versnippering van de vele eindbestemmingen van de eindklanten welke gepaard gaan met veel onnodige kilometers. Gezien we bij VPD steeds vaker de focus leggen op duurzaamheid & maatschappelijk verantwoord ondernemen en onze activiteiten vandaag de dag voor 90% uit last mile logistiek bestaan, was ons doel deze uitdaging zo snel mogelijk te vertalen naar een milieubewuste oplossing.

Door het uitvoeren van een grondige analyse van onze data hebben we toen heel concreet onze situatie in kaart kunnen bengen. Als eindconclusie hebben we gemerkt dat het uitrollen van een nationaal netwerk van lokale hubs ons dichter bij de eindklanten zou brengen. Wat ons bijgevolg ook een grote kilometerbesparing opbracht van maar liefst 31%! 

Vanaf heden zetten wij daarom maximaal in op een groeiend netwerk van hubs gesitueerd aan de rand of in het hart van de stad. Dit netwerk stelt ons namelijk in staat om minder voertuigen in te zetten alsook de kilometers per voertuig te verminderen. De aanrijtijd naar de eindklant is drastisch korter geworden en dankzij de keuze van deze strategische locaties is ook de filetijd sterk verminderd.

We hadden bij de opzet ook al in het achterhoofd dat we de last mile 100% elektrisch willen gaan doen, daarvoor is deze hubstructuur een absolute noodzaak. Duurzame stadslogistiek zal steeds belangrijker worden en daarom blijven wij hierin investeren.

Deze logistieke hubs zijn echte schakelpunten die ons in staat stellen om zonder toegangsbeperkingen te leveren met onze daarop voorziene CO2-neutrale vloot. Door onze drop density in kaart te brengen en te linken met het maximaal aantal kilometers die we per route nog willen rijden, konden we accuraat bepalen waar onze toekomstige hubs moesten liggen en zijn we geëvolueerd naar een hubstructuur van 8 hubs verspreid over heel België.

 

 

Overtuigd of wens je een offerte op maat?

Last Mile Delivery Contact