VPD planner

Werknemer in de kijker: Redouane Charrat

Stel je voor: een puzzel van honderden orders die allemaal moeten worden gepland voor de volgende dag. Voeg daarbij een assortiment aan voertuigen van verschillend formaat, evenveel chauffeurs en een verscheidenheid aan klanten, en je hebt een typische werkdag voor Redouane, een 28-jarige planner bij VPD. 

Waarom heb je gekozen voor een job in transport? 

Redouane: Ik volgde de studie logistiek management. Wat ik zo leuk vind aan deze sector is het besef dat jij ervoor zorgt dat heel verschillende goederen van punt A naar punt B gaan. Ik vond hier direct een goede match: achter de logistiek schuilt een hele wereld van stockage en transport, en dat vind ik enorm interessant.

Wat doet een planner precies? 

Redouane: Als planners krijgen we elke dag zo'n 1.000 tot 1.500 orders in te plannen, zowel voor ondernemingen (B2B) als particulieren (B2C). Dat betekent dat we efficiënt onze verschillende voertuigen  - bestelwagens met en zonder laadklep en vrachtwagens  - moeten toewijzen aan specifieke routes, rekening houdend met heel wat factoren zoals gewicht, volume en afleveringstijden. Mijn collega Kishan focust zich vooral op de last mile leveringen van onze B2C-flow, ik ben in de eerste plaats verantwoordelijk voor onze B2B-flow. 

Elke dag een uitdaging

Wat maakt die job zo boeiend? 

Redouane: Elke dag is anders en op het einde van de dag wordt resultaat verwacht. Dat is elke dag weer een nieuwe uitdaging. We gebruiken een onlinesysteem dat ons helpt bij het plannen van de routes. Ik plaats alle puntjes op de kaart op een zo efficiënt mogelijke manier in rondes, met voor elke route een voertuig én een chauffeur. 
Je wil daarbij ook dat een chauffeur genoeg werk heeft voor een dag. Maar ook weer niet te veel, aangezien hij afhankelijk is van rust- en laadtijden. Voor onze teams die ook installaties doen bij klanten tellen we per type installatie ook extra diensttijd.  Da’s dus rekening houden met veel zaken. Het is eigenlijk als het leggen van een ingewikkelde puzzel, waarbij elk stukje op zijn plaats moet vallen en je soms opnieuw moet beginnen. 
Een typische dag bij VPD is dan ook nooit hetzelfde. Klanten variëren, routes veranderen en nieuwe uitdagingen dienen zich constant aan. 

Efficiëntie

Wat maakt de B2B-leveringen verschillend van leveringen aan particuliere klanten? 

Redouane: Voor onze particuliere klanten leveren we meestal met onze bestelwagens, voor de B2B-klanten zijn het eerder leveringen op pallet in vrachtwagens of trailers. 
Ook voor onze B2B-klanten streven we naar consolidatie. Dat betekent dat we geen vrachtwagens sturen voor slechts één klant, maar verschillende zendingen samenvoegen tot een volledige vracht. Door ladingen te consolideren, kunnen we de kosten verdelen en onze klanten een betere prijs bieden. Bij onze grootste klanten halen we goederen ter plaatse bij hen op, we brengen ze naar ons centrale magazijn in Zellik, groeperen ze met goederen van andere klanten en laten ze dan weer vertrekken in een optimale route. Dat is een kostenefficiënte aanpak die veel van onze klanten waarderen.

Hoe lang zijn die producten onderweg? 

Redouane: Voor dat soort goederen doen we bij VPD voornamelijk aan crossdocking, waarbij we goederen de ene dag ophalen en de volgende dag alweer afleveren. Ik maakte bijvoorbeeld gisteren de planning voor de afhalingen van vandaag, en nu zorg ik ervoor dat die goederen (die vandaag werden afgehaald) morgen hun eindbestemming bereiken. Elke klant heeft zijn eigen behoeften, sommigen hebben dagelijkse afhalingen, anderen slechts een paar keer per week. Als extra service bieden we ook opslagfaciliteiten, ook bv. voor retours die terugkeren van bij particuliere klanten. 

Positieve instelling

Wat heb je nodig voor deze job? 

Redouane: Een logisch redeneervermogen is essentieel omdat we constant problemen moeten oplossen. Geduld is ook een vereiste, omdat niet alles meteen lukt. Een goed overzicht behouden, meertaligheid en een positieve instelling zijn ook cruciaal. Een goed humeur kan hier echt het verschil maken. 

Wat maakt dat je hier graag werkt?

Redouane: Voor mij is het de combinatie van een hechte bedrijfscultuur, uitdagend werk en constante groeimogelijkheden die VPD echt speciaal maakt. In ons team draait alles om communicatie en samenwerking. We hechten veel waarde aan de ideeën van iedereen.  Hier bij VPD kijken we ook naar de toekomst: VPD zet zich volop in op vernieuwing en elektrificatie. Dat geeft weer nieuwe zaken om rekening mee te houden zoals autonomie van de vrachtwagen, laadpunten, enz.  

Groot in kwaliteit

En hoe zie je de toekomst? 

Redouane: Met die nieuwe ontwikkelingen zoals elektrisch transport op komst, ben ik ervan overtuigd dat VPD klaar is om zich aan te passen en te groeien.  We zijn een middelgroot bedrijf, maar we zijn groot in kwaliteit. We weten wat we doen en zijn daar echt specialist in. En we staan altijd open voor nieuwe uitdagingen, of het nu gaat om nieuwe klanten of nieuwe technologieën. We kunnen heel snel en flexibel schakelen en opstarten. Let’s go! 

 

Overtuigd of wens je een offerte op maat?

First in last mile delivery Contact