Interview Florin Grigoire

Werknemer in de kijker: Florin Grigore

Maak kennis met Florin, een van de anciens bij VPD. Al meer dan twee decennia manoeuvreert hij zijn vrachtwagen door het hele land. Hij begon zijn carrière bij VPD in 2003 en voelt zich er helemaal thuis. Voor hem is VPD veel meer dan zomaar een bedrijf; het is zijn tweede familie. Lees hier zijn verhaal.

Wat is jouw job bij VPD?

Florin: “Als chauffeur ben ik voornamelijk bezig met de leveringen. Zo’n 90 procent daarvan is bij particulieren. Ik lever verschillende producten, onder andere brandhout en pellets. Als chauffeur rijden we vooral binnen België maar soms zitten er ook wel eens ritten naar Luxemburg, Frankrijk en Nederland bij. Ik rijd altijd met dezelfde vrachtwagen en heb deze van 0 naar 600.000 kilometer gereden!”

Familiebedrijf met respect

Hoe heb je VPD zien evolueren ?

Florin: “Toen ik hier begon, was VPD een kleine onderneming in Lembeek. Een echt familiebedrijf: de schoonmoeder, de echtgenote, … We waren met niet veel toen, slechts een tiental chauffeurs. We begonnen met het ophalen van goederen in Nederland en verzorgden de verdere distributie. Toen een contract plots werd verbroken, ging de firma door moeilijke tijden. Ze hebben er alles aan gedaan om ons aan het werk te houden. Het voelde als één grote familie. Langzaam kregen we weer meer klanten.”

Plezier in het werk

Wat maakt voor jou een goede chauffeur?

Florin: “Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn. Als je het niet met plezier doet, maak je weinig kans. Het is niet altijd eenvoudig: sommige mensen hebben moeite om op tijd op te staan, je moet alert zijn, snel kunnen inspelen op veranderingen en goed kunnen plannen. Een beetje zoals MacGyver. De verkeerssituatie is doorheen de jaren ook flink veranderd. Ik heb het geluk dat ik het als een hobby beschouw. Ik hou ervan om in mijn truck te rijden: ik voel me beter in mijn vrachtwagen dan in mijn auto.”

Goed georganiseerd de weg op

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Florin: “We krijgen via WhatsApp ruim op voorhand alle nodige informatie over de planning, over waar en wanneer we moeten laden, alles is heel duidelijk. En als er een probleem is, worden we verwittigd.

De GPS helpt, maar je moet ook goed opletten. Soms kom je in een straat, maar dan blijkt dat de losplaats achteraan is en dan moet je helemaal draaien, niet altijd eenvoudig met een vrachtwagen. En in de steden…   Dan heb je een levering bij klanten en mag je daar niet rijden met een vrachtwagen.  Je rijdt op een weg en plots kom je aan een verboden zone… met de auto is het al moeilijk, maar met een vrachtwagen des te meer. Je bent op 1 à 2 km van een klant, dus je hebt geen keuze. Ik geef die zaken goed door, zodat ze ermee rekening kunnen houden voor een volgende keer.

Nu en dan heb je ook problemen met de adressen. Ik ben wel eens bij een verkeerd huisnummer beland. Dan sta ik bij ’s morgens vroeg bij iemand aan de deur terwijl ze niets hebben besteld. My goodness, dat is niet altijd even leuk!”

Bij VPD is duurzaamheid belangrijk. Herken je dat?

Florin: “Ik vind het zelf heel belangrijk om voorzichtig om te springen met al het materiaal. En ook zelf op mijn verbruik te letten.  Je kan daar een fameus verschil mee maken. Met mijn 600.000 km heb ik maar een gemiddeld verbruik van 21,3 L/100 km. Soms zie ik andere chauffeurs die aan 25, 26 L zitten. Doe dat maal 600.000 km …. dat rekent snel door. Ik haal mijn voet van het pedaal, laat de vrachtwagen rijden, dat scheelt.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit bij VPD?

Florin: “Met mijn 20 jaar dienst hier heb ik letterlijk en figuurlijk al wat kilometers op de teller. Het is een prachtig bedrijf waar iedereen gelijke kansen krijgt. Er is geen sprake van racisme of favoritisme. Ik voel me hier thuis, het is als een familie. Ze zijn er altijd voor me geweest, en ik waardeer dat enorm. Ik hoop hier dan ook te blijven tot aan mijn pensioen!”

Overtuigd of wens je een offerte op maat?

First in last mile delivery Contact