Interview Anita Clabos

Werknemer in de kijker: Anita Clabos

Logistiek, een mannenwereld? Met haar 53 jaar heeft Anita al een pak ervaring opgedaan in heel uiteenlopende jobs. Bij VPD voelt ze zich als een vis in het water: ze heeft er na 3 jaar meerdere petjes op en kan haar mannetje staan in het warehouse. 

Hoe ben je bij VPD terechtgekomen? 

Anita: "Na een herstructurering bij mijn vorige werkgever, kwam ik hier 3 jaar geleden terecht via een klein interimbureau. Na mijn vele jaren in grote bedrijven, vond ik hier de perfecte balans: niet te klein, niet te groot, precies goed. Mede dankzij de titel van “Transportbedrijf van het jaar” in 2022 is VPD de laatste jaren enorm gegroeid, maar toch blijft het nog aanvoelen als een familiebedrijf. Iedereen kent je bij je naam, je bent geen nummer."


Wat is jouw rol? 

Anita: "Als warehouse coördinator neem ik vooral administratieve taken op voor de verschillende warehouses: van het nakijken van uurroosters en leveringen, het coachen van de magazijniers tot het opvolgen van retours en de inventaris. Of ik doe zelf een shift als teamleader in het magazijn.
Eigenlijk zijn mijn taken heel gevarieerd. Ik heb een goede verstandhouding met mijn manager en supervisor. Als er ergens, bijvoorbeeld in één van de hubs, een zwak punt is krijg ik dat als project: ik pluis het uit en zoek naar oplossingen om er meer structuur in te brengen. Ik heb graag veel structuur, dat was bij mijn start het minpuntje in de organisatie. Dat ging zolang we klein waren, maar nu we zo’n grote klanten hebben, lukt dat niet meer."


Hoe combineer je jouw werk met je leven buiten het bedrijf?

Anita: "Ik vind een goede balans. Ik werk vooral in dagdienst, afhankelijk van de taken. Als ik als teamleader gepland sta, neem ik eerder de ochtendshift op, dan is het het drukst. Dinsdag is voor mij heilig, dan kan ik tijd vrijmaken om mijn kleinkinderen op te halen. Eigenlijk was ik daarvoor eerst op zoek naar een deeltijdse job, maar hier kan ik fulltime werken en het toch combineren met de kleinkinderen. Ik voel me zo goed dat ik zelfs niet uitsluit om tot aan mijn pensioen bij VPD te blijven."

Samen sterk

Wat vind je het leukst aan je job?

Anita: "Als we iets kunnen realiseren in groep. Het kan zijn dat iets goed is, maar dat ik het alleen aan mezelf te danken heb. Nu probeer ik meer te delegeren… als we dan samen iets gedaan hebben, in groep, dan haal ik daar mijn voldoening uit. Natuurlijk zijn het in de eerste plaats de cijfers die tellen, maar voor mij is de manier waarop vooral belangrijk. Zo vullen we elkaar heel goed aan. 

Ik ben van nature uit heel communicatief. Eigenlijk is dit een werksfeer waar ik me heel goed in voel: samen groeien, met alle diensten samenwerken. Er is altijd wel iets dat we kunnen bijschaven. Leuk dat we het samen kunnen doen, en samen naar oplossingen kunnen zoeken. Hier luisteren we naar elkaar en dat is vooral belangrijk." 

Hoe is je job geëvolueerd? 

Anita: "Ze weten hier wie ik ben en wat ik kan. Ik ben een heel empathisch persoon. Sinds kort heb ik dan ook een bijkomende opleiding mogen volgen om op te treden als vertrouwenspersoon. Ik wil die rol nog meer in de verf zetten voor de collega’s, zodat ze snel een uitlaatklep vinden als er iets tegenslaat en zodat kleine brandjes meteen geblust worden, voor ze escaleren. Het feit dat ze me die rol toevertrouwen, en me daarvoor de nodige middelen geven, is weer een teken van hun zorgzaamheid."

Toekomstgericht

Wat waardeer je het meest aan de bedrijfscultuur bij VPD?

Anita: "Iedereen wordt hier gehoord en respect en zorgzaamheid zijn belangrijk. Ik voel me gewaardeerd en erkend voor wat ik doe, ongeacht mijn leeftijd. Hier kan ik mezelf zijn. De managers zorgen ervoor dat alle diensten samenwerken, dat er een goede communicatie is. 
VPD is ook heel toekomstgericht. Ik heb geen schrik om hier oud te worden. Ik ben realistisch: ik ben 53, in andere bedrijven wordt dan al eens gekeken of een werknemer nog meekan. Ik voel me nog heel fit."

Is het geen mannenwereld? 

Anita: "Ja, het blijft vooral een mannenwereld. Maar ik voel me gesteund, je voelt dat er hier draagkracht is. In het begin was ik wat gereserveerder, sommigen vonden me streng. Nu zie je mensen openbloeien na hun opleiding. Ze zijn dankbaar omdat je hen iets geleerd hebt. 

Er is nu nog een vrouwelijke teamleader bijgekomen en ook zij kan haar mannetje staan. Ik ben verbaasd hoe de meeste mannen ons als vrouw zelfs op een plateau dragen. Er zijn er enkele die er wat meer moeite mee hebben, maar dan kan ik op mijn strepen staan.  

Soms is het ook wel eens grappig. Als verantwoordelijke van het economaat dacht ik dat vrouwen het meeste belang hechten aan kleding. Hier merkte ik dat sommige mannen 2 verschillende maten vroegen: één voor in de winter en een grotere voor de zomer, omdat ze er rekening mee houden dat ze dan wat ‘uitzetten’." 

Duurzaamheid zit ingebakken in de organisatie

Hoe zie je duurzaamheid binnen VPD?

Anita: "Het is hier niet alleen de emissie van de wagens die telt, duurzaamheid zit ook in dingen die je niet ziet. Bijvoorbeeld in mijn job voor het economaat, bij aankoop van materiaal zoals borstels, handschoenen. We kiezen liever voor duurzamere producten die herbruikt kunnen worden dan voor wegwerpmateriaal. We kiezen voor een betere kwaliteit handschoenen die langer meegaan. En we kunnen daarvoor zelf ideeën aanbrengen: zo gaf ik elke teamleader een mooi geldkoffertje met een beperkt aantal stiften die op het einde van de shift weer moeten terugkomen. Een ludieke manier, maar zo gaan er minder stiften verloren."

Tot slot: wat wil je nog meegeven?

Anita: "Ik wil alle diensten bedanken om zo goed samen te werken met de warehouses: planners, backoffice, CEO, HR. Ik voel me hier echt gesteund, ook als vrouw in een mannenwereld." 

Overtuigd of wens je een offerte op maat?

First in last mile delivery Contact